Terapii cu celule stem pentru tratarea epilepsiei

Filed under: Terapii |

Epilepsia reprezinta o tulburare a creierului care implica in mod spontan convulsii repetate. Crizele apar in momentul cand un val de activitate electrica afecteaza o parte a creierului, simptomele fiind multiple; pot dura de la cateva secunde pana la cateva minute si sunt de obicei caracterizate de o pierdere a cunostintei si convulsiile aferente. Celulele stem embrionare pot contribui la regenerarea tesutului cerebral si poate reduce frecventa si severitatea crizelor, potrivit unui studiu prezentat in cadrul Congresului european de Epileptologie tinut in Viena, Austria.

Dupa cum mentionam si in alte articole, celulele stem au capacitatea de a se specializa intr-o varietate de tipuri de celule. Pe de alta parte, celulele stem embrionare sunt foarte versatile si se pot, deci, dezvolta in orice alt tip de celule din organism. Un studiu al unei universitati californiene releva faptul ca aproximativ 30% dintre pacientii cu epilepsie nu raspund la medicamentele anticonvulsivante actuale. Aceasta realitate crunta i-a condus pe cercetatori sa lucreze in gasirea unor tratamente alternative, incluzandu-le aici si pe cele care implica folosirea de celule stem.

Neuropeptida Y este un agent anticonvulsivant care exista in creierul uman sanatos, dar care a fost gasit ca fiind deficitar in randul multor pacienti diagnosticati cu epilepsie. Prin urmare, cercetatorii vor recurge la celule stem care sa indeplineasca rolul neuropeptitei Y, urmand ca apoi aceste celule sa fie introduse in creierul uman.

Potrivit Institului National de Tulburari Neurologice si Accidente Vasculare (SUA), oamenii de stiinta inca nu inteleg pe deplin modul in care celulele stem devin specializate. Exista inca multe probleme vizavi de specializarea lor in laborator, de vreme ce treburile nu sunt destul de clare nici in cazul altor terapii folosite la tratarea unor boli mai putin grave. Respingerea imunitara este, de asemenea, o problema comuna a acestor terapii cu celule stem, desi riscul a fost partial eliminat prin prezenta celulelor stem embrionare. Din nefericire, cum numarul acestui tip de celule este unul mic pentru un domeniu atat de vast cum este cel al cercetarii, beneficiile si utilizarile nu pot fi realizate pe deplin.

Foto FreeDigitalPhotos.net

Daca ti-a placut articolul, distribuie-l prietenilor tai !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>